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Dear Dr. Herbek,

I am writing in response to your letter regarding New York State (NYS) laboratory
business practice regulations that instruct the clinical laboratory to direct a patient’s inquiries
regarding the meaning or interpretation of the test results to the referring health services
purveyor. You indicated that 10 NYCRR § 34-2.11(b)(1)(v) constitutes a legal impediment to
physician pathologists’ ability, in their capacity as laboratory medical directors, to confer with
patients regarding their test results and reports. Additionally, you requested that 10 NYCRR §
34-2.11(b)(1)(v) be repealed in furtherance of the recently amended federal regulations which
give patients a right to access completed laboratory test results directly from clinical laboratories.

The February 6, 2014 amendments to 42 CFR Part 493 and 45 CFR Part 164 give
patients a right to access medical records directly from clinical laboratories, including completed
laboratory test reports. This federal rule will allow an individual or an individual’s personal
representative to request and receive completed test reports directly from a laboratory that is a
HIPAA covered entity. It should be noted that the Department of Health and Human Services
provides clarification that the final federal rule does not require that laboratories interpret test
results for patients and that laboratories may continue to refer patients with questions about the
test results back to their ordering or treating providers (see Federal Register Vol. 79, No. 25, p.
7293). Currently, NYS regulation 10 NYCRR § 58-1.8 does not allow a laboratory that tests
samples originating from NYS to release laboratory results directly to a patient unless written
consent is first provided by the physician or other authorized person. Consistent with the
amended federal rule, the NYS Department of Health intends to repeal 10 NYCRR § 58-1.8 and
to allow laboratories to provide patients with access to test reports without any consent from the
practitioner who ordered the test.

Section 34-2.11 of NYS laboratory business practice regulations (10 NYCRR subpart 34-
2) describes requirements that clinical laboratories must meet for recall letters and reporting of
test results. This section also contains language regarding a patient’s access to laboratory test
results and amendments will be required to be consistent with the federal rule. 10 NYCRR § 34-
2.11(b)(1)(v), which you have requested to be repealed, instructs the clinical laboratory to direct
a patient’s inquiries regarding the meaning or interpretation of the test results to the referring
health services purveyor. This regulation does not prohibit clinical laboratories from providing
patients with test results; it prohibits clinical laboratories from providing patients with the
meaning or interpretation of the test results. This regulation is based on Public Health Law

HEALTH.NY.GOV

facebook.com/NYSDOH
twitter.com/HealthNYGov




§ 587, which prohibits clinical laboratories from giving any form of consideration for referrals.

A clinical laboratory that provides a patient with the meaning or interpretation of the test results
is discharging the ordering physician’s responsibilities and such discharge is of decided benefit

to the physician, precluding the practitioner from incurring expenses or expending time.

Traditionally, the physician, as part of the physician/patient relationship, explains test
results and their implications, tracks patient medical history, and arranges for follow-up care.
However, care coordination teams are being implemented to improve the quality of patient care
and the cost effectiveness of health care. I would be interested to learn if there are models for
this interdisciplinary approach to health care that involve pathologists.

Sincerely,
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Howard A. Zucker, M.D., J.D.
Acting Commissioner of Health




